Κειμενοφυλάκιο

Νίκος Ράμος

(σελ. 7)

Ήταν νύχτα παραμονής Χριστουγέννων. Ένα λαμπρό αστέρι στάθηκε πάνω από το ορφανοτροφείο της πόλης και έριξε το φώς του στο παράθυρο ενός μικρού δωματίου στον έβδομο όροφο. Ο μικρός Βαλτάζαρ άνοιξε τα μάτια του θαμπωμένος από το μαγικό φώς. Κοίταξε προς το παράθυρο και είδε το νυχτερινό χριστουγεννιάτικο χιόνι. Μετά είδε το κεφάλι μιας καμήλας!

«Μα πώς είναι δυνατόν να βλέπει μια καμήλα από το παράθυρο του έβδομου ορόφου;» αναρωτήθηκε.

Περισσότερα...

Σίσσυ Παπαγεωργίου

(σελ. 32 -34)

Η επόμενη μέρα έκρυβε πολλές εκπλήξεις για όλους. Η ησυχία του πρωινού ξυπνήματος διαταράχτηκε από τις αναστατωμένες φωνές κάποιων ψαράδων από την παραλία.

«Ξυπνήστε, ελάτε! Ήρθαν κι άλλοι ξένοι στο νησί. Στην παραλία έχει μαζευτεί πολύς κόσμος. Πρέπει να πάμε όλοι, να δούμε τι θα κάνουμε».

Ο μπαμπάς, ο Τζόσεφ και ο Ναμάντου σηκώθηκαν κι αυτοί αμέσως από τα κρεβάτια τους και έτρεξαν να δουν. Η παραλία ήταν γεμάτη από τους κατοίκους της Αμοργού που κοιτούσαν τους νέους πρόσφυγες. Φιγούρες ακίνητες, ταλαιπωρημένες, κουρασμένες. Κανείς δεν χαμογελούσε.

Περισσότερα...

Στέργια Κάββαλου

(σελ. 6 - 7)

Μια μικρή κάμπια χόρευε ανέμελη την μπόσα νόβα της στα καταπράσινα φύλλα ενός ψηλού δέντρου μαζί με τις φιλενάδες της. Έκανε πρόβες για το απογευματινό πάρτι. Τα δίδυμα σκιουράκια είχαν τα πρώτα τους γενέθλια.

Εκεί που προσπαθούσε να κάνει μια θεαματική φιγούρα, έπεσε κάτω ζαλισμένη. «Λίγο νερό, λίγο νερό», φώναξε αναστατωμένη η υπεύθυνη νυφίτσα του χορευτικού. Όμως η κάμπια δεν ήθελε νερό. Ήθελε η καρδιά της να πάψει να χτυπά τόσο γρήγορα και τόσο δυνατά. Νόμιζε πως όλο το δάσος μπορούσε να την ακούσει. Στη σκέψη αυτή, κοκκίνισε αμέσως από την ντροπή της.

Περισσότερα...

Νίκος Ράμος

(σελ. 22 -24)

Μάταια είχε προσπαθήσει ο Ποντικοτεφτέρης να πείσει τον μικρό του αδελφό και τους δυο τρεις κολλητούς του, να μείνουν και να βοηθήσουν. Τίποτα. Κανείς δεν ήθελε. Κανείς δεν τολμούσε να πάει ενάντια στο νόμο.

«Τότε κι εγώ θα δράσω μόνος. Σαν την Αντιγόνη!», είπε ο Ποντικοκοτεφτέρης.

Διότι ήταν αποφασισμένος να μείνει και να πολεμήσει. Έστω και μόνος. Αν και, κακά τα ψέμματα, μια ψιλοβοήθεια σίγουρα τη χρειαζόταν. Ετσι, για τις ανάγκες του σχεδίου του, αναγκάστηκε να προσλάβει, αφού έψαξε βαθιά κάτω από τη γη, έναν μεγάλο και δυνατό τυφλοπόντικα.

Περισσότερα...

Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή

Αθήνα, Ιπτάμενο Κάστρο 2012

(σελ. 87-89)

Το παρατιθέμενο απόσπασμα αποτελεί μέρος των κειμένων μυθοπλασίας του Νίκου Ράμου που εμπεριέχονται στο βιβλίο και τα οποία παραχωρήθηκαν στην Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή και στο Ιπτάμενο Κάστρο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έκδοσης

Οι ερευνητές παρατηρούσαν με δέος και αγωνία την προσομοίωση. Θα επαληθευόταν άραγε η θεωρία, η υπόθεση του Άσον; Ο ίδιος βέβαια, είχε την μεγαλύτερη αγωνία απ`όλους.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, έτσι καθώς περνούσαν μπροστά από τα μάτια τους η Γη, η Σελήνη, ο Δίας, ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Ερμής και ο Κρόνος…..ξαφνικά,….ένας μικρός, άγνωστος γκρίζος πλανήτης εμφανίστηκε και οι καρδιές όλων ανασκίρτησαν!

Περισσότερα...